A pékségben sem sütnek ilyen finomat
Az omlós, gazdagon töltött csokis-meggyes tekercs igazi családi kedvenccé válhat.
A könnyű kelt tészta a mindig nyerő csokis-meggyes töltelékkel biztos siker forrása. Frissen sütve és hidegen is nagyon finom. Baloghné Kele Judit csokis-meggyes tekercsét gyakran el fogod majd készíteni.
Csokis-meggyes tekercs
Hozzávalók 4 személyre:
A tészta
- 50 dkg tönkölyliszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3 evőkanál méz
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag élesztő
- csipet só
A töltelék
- 50 dkg magozott, felezett meggy
- 3 evőkanál cukor
- fél dl mandulalikőr
- 1 csomag vaníliás cukor
- csokicseppek
- mandula
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 30 perc, kelesztés: 1 óra, sütés: 30 perc
Elkészítés:
A tésztához kevés langyos, mézes tejben futtasd fel az élesztőt. Várd meg, amíg a teteje jó habos lesz, a térfogata pedig a sokszorosára nő. A többi hozzávalóval alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg a tészta el nem válik az edény falától, és szép fényes nem lesz. Takard le, és meleg helyen körülbelül 50-60 perc alatt keleszd a duplájára.
Közben készítsd el a tölteléket. A cukrot karamellizáld, azaz olvaszd meg alacsony lángon, állandóan kevergetve. Szórd bele a meggydarabokat, és öntsd hozzá a likőrt. Párold pár percig. Ha levet ereszt, keverd hozzá a vaníliás cukrot is. Hűtsd ki, majd szűrd le.
A megkelt tésztát vedd kétfelé, és nyújtsd őket körülbelül 20 x 30 centis téglalappá. Kend meg olvasztott vajjal, oszlasd el rajtuk a meggyet, szórd meg csokidarabokkal és mandulával. Tekerd fel, és tedd mindkét rudat egy kivajazott tepsibe. Kend meg enyhén felvert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óráig süsd.
További tudnivalók:
- Vegetáriánus
Így lesz tökéletes a kelt tészta
Többet nem kell rettegned a kelt tésztától. Nézd meg jól bevált praktikáinkat, és próbáld ki tippjeinket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése