2015. november 19., csütörtök

Puha csokis-meggyes tekercs

A pékségben sem sütnek ilyen finomat

Az omlós, gazdagon töltött csokis-meggyes tekercs igazi családi kedvenccé válhat.

A könnyű kelt tészta a mindig nyerő csokis-meggyes töltelékkel biztos siker forrása. Frissen sütve és hidegen is nagyon finom. Baloghné Kele Judit csokis-meggyes tekercsét gyakran el fogod majd készíteni.

Csokis-meggyes tekercs

Hozzávalók 4 személyre:

A tészta
  • 50 dkg tönkölyliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál méz
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag élesztő
  • csipet só
A töltelék
  • 50 dkg magozott, felezett meggy
  • 3 evőkanál cukor
  • fél dl mandulalikőr
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csokicseppek
  • mandula

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 30 perc, kelesztés: 1 óra, sütés: 30 perc

Elkészítés:

A tésztához kevés langyos, mézes tejben futtasd fel az élesztőt. Várd meg, amíg a teteje jó habos lesz, a térfogata pedig a sokszorosára nő. A többi hozzávalóval alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg a tészta el nem válik az edény falától, és szép fényes nem lesz. Takard le, és meleg helyen körülbelül 50-60 perc alatt keleszd a duplájára.
Közben készítsd el a tölteléket. A cukrot karamellizáld, azaz olvaszd meg alacsony lángon, állandóan kevergetve. Szórd bele a meggydarabokat, és öntsd hozzá a likőrt. Párold pár percig. Ha levet ereszt, keverd hozzá a vaníliás cukrot is. Hűtsd ki, majd szűrd le.
A megkelt tésztát vedd kétfelé, és nyújtsd őket körülbelül 20 x 30 centis téglalappá. Kend meg olvasztott vajjal, oszlasd el rajtuk a meggyet, szórd meg csokidarabokkal és mandulával. Tekerd fel, és tedd mindkét rudat egy kivajazott tepsibe. Kend meg enyhén felvert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óráig süsd.

További tudnivalók:


  • Vegetáriánus 
  •  

Így lesz tökéletes a kelt tészta

Többet nem kell rettegned a kelt tésztától. Nézd meg jól bevált praktikáinkat, és próbáld ki tippjeinket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése