2015. november 13., péntek

Megfelelő sampont használok?


Van kedvenc samponja? Vagy minden vásárláskor valamilyen újdonság kerül a kosarába? Bárhogy is legyen, nem árt tudnia: kutatások szerint minden második nő rossz sampont használ. Nem csoda hát, hogy sokan küszködnek különféle hajproblémákkal. Tippjeink segítenek a megfelelő termék kiválasztásában.
Nem minden sampon egyforma
Bár a samponválaszték óriási, vásárláskor a döntő szempontnak nem a mutatós csomagolásnak, a kedvező árnak vagy a kellemes illatnak kell lennie. Választásunkat sokkal inkább annak kell befolyásolnia, hogy milyen a fejbőrünk, a hajtípusunk, és milyen eredményt szeretnénk elérni.
Feltétlenül próbáljuk ki!
Melyik sampon jó tehát a hajunknak? A válasz egyszerű: nem elég elolvasni a hangzatos szövegeket a flakonokon, ki is kell próbálni őket! Így a saját magunkon érezhetjük, hogy melyik termékkel tudjuk a megfelelő hatást elérni. De természetesen egy pontos hajanalízis vagy a fodrászunk tanácsa is segíthet a választásban. Mindazonáltal nem szabad örökre egy termék mellett letennünk a voksunkat, hiszen időről időre a bőrünkhöz hasonlóan a fejbőrünk és a hajunk is változik.
Döntő szempontok: a fejbőr és a hajtípus
Ha nincs semmilyen problémánk a fejbőrünkkel, csak a hajtípusunkkal kell foglalkoznunk: inkább száraz, zsíros vagy vékony szálú? Ha zsíros, olyan sampont kell választanunk, amelyik csökkenti a fejbőr faggyútermelését. Ha viszont száraz, a hidratálókat részesítsük előnyben. Szerencsés esetben normál típusú hajjal áldott meg minket az ég – ebben az esetben bármelyik univerzális sampont választhatjuk.
Ápoló készítményeket célzottan válasszunk!
Vigyázat: ha például göndör a hajunk, ráadásul festjük is, mindkét szempontot figyelembe kell vennünk. Ez azt jelenti, hogy a sampont a göndör hajunkhoz válasszuk, de néha tegyünk rá festett hajra való balzsamot is. Hallgassunk az ösztöneinkre és a tapasztalatunkra, de kérjük ki fodrászunk tanácsát is!
Mindennapos hajmosás
Ha minden nap mosunk hajat, mindenképpen normál hajra való, enyhe sampont használjunk. Ha ugyanis a zsíros vagy száraz hajra ajánlott sampont túl gyakran használjunk, éppen az ellenkező hatást érhetjük el vele. A mennyiséget illetően pedig elég a kevés is. A túl sok sampon és a forró víz ugyanis károsíthatják a hajszálakat.
A kiváló minőségű sampon ismérvei
Állag: fölhabosításkor puha és lágy érzetet nyújt. Ha túl sok hab képződik belőle nagy buborékokkal, az a túlságosan magas tisztítószer-tartalomra utalhat.
Ha fésülhetősége: a kiváló minőségű sampont arról lehet felismerni, hogy mosás után a haj jól fésülhető, selymesen puha és könnyű belőle bármilyen frizurát elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése