2015. február 23., hétfő

Meglepő, mitől rossz a névmemóriánk

Lehet, hogy a zene egyeseknek segít az ellazulásban összpontosításkor, de nem segít nekik megjegyezni azt, amire összpontosítanak. Különösen igaz ez az idősebbekre.

Ez derül ki a Georgiai Műszaki Intézet kutatóinak a The Gerontologist szaklapban megjelent cikkéből. Kísérletükben arra kérték a fiatalabb és idősebb felnőtteket, hogy hallgassanak zenét, és közben próbáljanak megjegyezni neveket. A főiskolás korú alanyok nem tapasztaltak nehézséget, a zene nem befolyásolta a teljesítményüket. Az idősebb felnőttek azonban 10 százalékkal kevesebb nevet tudtak megjegyezni akkor, amikor háttérzenét hallgattak, mint amikor csend volt. Az eredmények az idősotthonok lakóival és dolgozóival, illetve azokkal az emberekkel kapcsolatban járhatnak következményekkel, akik előszeretettel tartanak megbeszéléseket irodájukon kívül.
– Mindkét korcsoport egyetértett abban, hogy a zene elvonja a figyelmet – mondta a kutatás vezetője, Sarah Reaves. – Ennek ellenére csak az idősebbeknek okozott nehézséget, amikor a háttérben szólt a feladat közben – idézte őt a MediPress.
Reaves és munkatársai azt állítják, hogy az eredmények tükrében az idősotthonokban dolgozó személyzetnek érdemes lehet megfontolnia, hogy lekapcsolják a zenét a tanulási tevékenységek alatt, vagy az ilyen foglalkozásokat csendes szobákban tartsák. Ehhez hasonlóan az olyan idősebb emberek, akik nehezen tudnak koncentrálni akkor, amikor például egy kávézóban tartanak megbeszélést a munkatársaikkal, érdemes lehet halkabb környezetet választaniuk ilyen tevékenységekhez. Akkor is a zene lekapcsolását javasolják az idősebbeknek, amikor autóval eltévednek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése